Lägga golv i källaren - Tips från kompetent Golvläggare

Vill du lägga golv i din källare ska du ha det i minnet att en källare är lite speciell. En källare ställer vissa krav på golvarbetet, det är därför viktigt att du tar reda på hur du bäst går till väga för att undvika framtida problem som exempelvis fuktskador. Våra Golvläggare i Ludvika hjälper dig gärna med tips och råd och gör naturligtvis även jobbet.


Använd rätt material till din golvläggning i källaren

Rätt som det är upptäcker du att huset har blivit för litet, kanske genom tillökning i familjen eller har du startat eget och behöver ett hemmakontor. Har du en källare kan det vara ett alternativ att inreda den till ett rum. Ska rummet bli trivsamt att vistas i behöver den råa betongen försvinna. Väggarna går att måla men golvet behöver göras något åt då golv är mycket trivselskapande.


Det finns flera olika material att välja mellan, men varje material kräver sina egna förutsättningar. Det material som fungerar bäst i en källare är klinker som finns i många fina färger och med vacker dekor. Klinkergolv blir kalla, men kan ändå genom rätt färgval ge ett varmt intryck. Att lägga golvvärme under klinker är en möjlighet men medför vissa risker med fuktbildning. En rekommendation är att använda tofflor på ett klinkergolv.

Material till källargolvet 

Trä är det mest populära golvmaterialet i Sverige och det är både vackert och skönt att gå på. Har ditt källargolv gjutits direkt på en grusbädd, vilket var standard förra seklet, kan det bli svårt med ett trägolv. Trägolvet får inte under några som helst omständigheter bli fuktigt. Under trägolvet måste du ha en tätmatta med luftspalter. Vidare ska trägolvet läggas flytande så att luftspalter bildas mot väggarna. Även socklarna ska var ventilerade.


Ett material som fungerar nästan lika bra som klinker på källargolvet är vinyl. Vinylgolv har den fördelen att de är ljuddämpande vilket kan vara bra i ett rum i källaren med hårda betongväggar. De finns i oändligt många mönster och färger och finns även som träimmitation i olika färger. Den här typen av golv är lätt att lägga, men de är täta och du måste därför se till att betongen kan andas.

Det är fukten du ska se upp med när du lägger golv i källaren 

Det problem som är gemensamt för alla material vid inredning av källare är fukten. Minst problem ger klinkergolv då klinker inte är ångtäta och även fogarna hjälper till med att släppa igenom fukt. Även vid val av material på väggarna ska du vara medveten om vilka material som fungerar, det är aldrig omöjligt att inreda din källare. Önskar du tips och råd kan du använda vårt kontaktformulär. Vi erbjuder även kostnadsfri offert.


Fyll i vårt formulär att få kostnadsfri rådgivning och offert!

Våra kunniga och certifierade golvläggare i Ludvika genomför kvalitativa golvläggningar - till konkurrenskraftiga priser. Hör av dig till oss så kan vi ta fram ett förslag efter just ditt behov.